Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση Συλλόγου Ε.Π.Δ.Ο. Αμαλιάδας με αφορμή το σχέδιο "Αθηνά"

Ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας μετά την ανακοίνωση του σχεδίου "Αθηνά" να συγχωνεύσει το τμήμα Ε.Π.Δ.Ο Αμαλιάδας με άλλα 4 τμήματα από Πάτρα,Πύργο,Μεσολόγγι,Ναύπακτο και να μετονομάσει το τμήμα σε "Μηχανικών Πληροφορικής" με έδρα την Πάτρα.Ρίχνοντας όμως μια πιο προσεκτική ματιά βρήκαμε πολλές ασάφειες ως προς το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος,τον οδηγό σπουδών αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Έχοντας αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές θεωρήσαμε πως έπρεπε να δράσουμε αποτελεσματικά σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φοιτητές και το Δ.Σ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τοπικούς φορείς αλλά και με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Πατρών κ.Καπλάνη καταλήξαμε στο γεγονός πως πρέπει να εξασφαλίσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα και τον οδηγό σπουδών του τμήματός μας.
Η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 7/2/2013 είχε ως αποτέλεσμα την υπερψήφιση πρότασης η οποία με την στήριξη του Δημάρχου Ήλιδας και του προέδρου ΤΕΙ Πατρών θα σταλεί στον Υπουργό Παιδείας κ.Αρβανιτόπουλο με στόχο να ακουστούν τα αιτήματα των φοιτητών.
Πιο αναλυτικά:

ΘΕΜΑ: Σχέδιο Αθηνά


   Έπειτα από τη δημοσίευση του σχεδίου «Αθηνά» θεωρούμε καθήκον μας να σας επιστήσουμε την προσοχή σε σημεία τα οποία δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από την ψήφιση του.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσης του Τμήματος (Αρ.Φύλλου 222, Τεύχος Α, 17/9/2003), με το Π.Δ. 287/2002 που αναφέρεται στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος καθώς και με τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο Υπουργείο από το 9ο πρακτικό της συνεδρίασης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (26/11/2012), προκύπτει οτι το τμήμα μας ανήκει στις ΣΔΟ σχολές.
Με βάση το κατατεθέν σχέδιο, το τμήμα μας, Εφαρμογών της Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία (ΕΠΔΟ) ΤΕΙ Πάτρας παράρτημα Αμαλιάδας, θα απορροφήσει άλλα τέσσερα τμήματα από τα ΤΕΙ Πατρών και Μεσολογγίου και θα μεταφερθεί η έδρα του νέου τμήματος (Μηχανικών Πληροφορικής) στην Πάτρα και θα εντάσσεται στη σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ). Σύμφωνα και με τις δηλώσεις σας κατά την παρουσίαση του σχεδίου οτι το τμήμα που απορροφά είναι ο καθολικός διάδοχος του τμήματος, θέλουμε να μας διαβεβαιώσετε για τα κάτωθι.
Αρχικά ζητάμε τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα μας να μείνουν αναλλοίωτα για όλους του σπουδαστές που φοιτούν και θα φοιτήσουν στο μέλλον στο τμήμα μας (είτε με την νέα, είτε με την υπάρχουσα ονομασία). Είναι αναγκαίο ωστόσο να υπάρξει έρευνα κατά την οποία λόγω του καινούργιου τίτλου «Μηχανικών Πληροφορικής» να αποδοθεί περαιτέρω ενίσχυση στο πτυχίο μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί διευρύνοντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα με βάση τα ήδη κατοχυρωμένα.
Επιπλέον επιδιώκουμε να μας διαβεβαιώσετε ότι ο οδηγός σπουδών θα μείνει ως έχει, καθώς είναι καινούργιος(3 χρόνων) και έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για να εξειδικευτούμε στο αντικείμενο σπουδών μας, έχει αναγνωριστεί και μελετηθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Πατρών και του Υπουργείου Παιδείας και καλύπτει τα διεθνή πρότυπα. Σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που θα αφορά τον οδηγό σπουδών της σχολής μας θα πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη και όχι υποβάθμιση του πτυχίου μας. Παράλληλα με τον οδηγό σπουδών πρέπει να αναφέρουμε και την αρτιότητα του επιστημονικού εξοπλισμού που διαθέτει το υπάρχον κτίριο και σε επικείμενη μεταφορά μας στη Πάτρα θα πρέπει να μεταφερθεί εκεί και ο εξοπλισμός, ο οποίος ανήκει στο τμήμα και είναι αναγκαίος για την σωστή διεξαγωγή των μαθημάτων.
Επιδιώκουμε παράλληλα, σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου, στην παρούσα του μορφή και ένταξης του τμήματός μας (Ε.Π.Δ.Ο.) στο νέο υπό δημιουργία τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, σαν κατ’ επιλογή κατεύθυνση την ήδη υπάρχουσα ονομασία του τμήματος.
Τέλος θα θέλαμε να θέσουμε και κάποιες εύλογες απορίες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου καθώς με βάση τις προτάσεις, θα δημιουργηθούν πανελλαδικά 9 τμήματα «Μηχανικών Πληροφορικής» χωρίς κατευθύνσεις , τη στιγμή που πρόθεση και κεντρικός σχεδιασμός του Υπουργείου είναι η μείωση ομότιτλων τμημάτων με ίδιο γνωστικό αντικείμενο.
Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω εποικοδομητικό διάλογο,με μοναδικό γνώμονα τη βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Θεωρούμε πως η περίπτωση του ΤΕΙ Αμαλιάδας είναι μια κακή παρένθεση σε ένα κατά τ'άλλα ολοκληρωμένο σχέδιο που στόχο έχει την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Αμαλιάδας
Η γενιά μας μπροστά