Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας

Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που έχουμε απέναντι στους σπουδαστές των ΤΕΙ,θεωρούμε χρέος μας την διατύπωση ξεκάθαρης γνώμης,η οποία βασίζεται στις πά-γιες θέσεις και την αταλάντευτη στάση μας τα τελευταία χρόνια,σχετικά με την σύσταση του Ε.ΣΥ.Π..
Το Ε.ΣΥ.Π. συστάθηκε για πρώτη φορά το 1995,επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ,αλλά κατά την δεκαετή ύπαρξή του ήταν ελάχιστες οι φορές που συνεδρίασε με χαρακτηριστικό παρά-δειγμα ότι οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του ήταν το 1999 και το 2004.Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση,προχώρησε στην δημιουργία αυτού του οργάνου για προσχηματικούς και μόνο λόγους χωρίς να επιθυμεί την ουσιαστική λειτου- ργία του.
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ είναι ο πρώτος εκφραστής της ανάγκης θεσμοθέτησης διαλόγου για το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την παιδεία,υιοθετώντας ως πάγια θέση της την δημιουργία <<Πολιτειακού Οργάνου Ενιαίου Σχεδιασμού για την εκπαίδευση με κυρίαρ-χη συμμετοχή καθηγητών,φοιτητών,σπουδαστών και μαθητών>>.
Με τις ισχύουσες διατάξεις όμως,το Ε.ΣΥ.Π. μόνο το ρόλο αυτό δεν παίζει.Βλέποντας την σύνθεσή του,διαπιστώνεται ότι η συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων (καθηγητών, φοιτητών,σπουδαστών και μαθητών) μόνο κυρίαρχη δεν είναι!
Αντίθετα παρατηρούμε ότι παίρνει μέρος ένας πολύς μεγάλος αριθμός μελών που προ- έρχονται από διάφορες κοινωνικές ομάδες.Η έκφραση γνώμης από αυτούς τους φορείς μπορεί να φανεί χρήσιμη σε επιμέρους ζητήματα.Ταυτόχρονα όμως,η υπερεκπροσώπηση τους καθιστά το εν λόγω όργανο δυσλειτουργικό και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετα-τροπής του σε υποχείριο εξυπηρέτησης διαφόρων συντεχνιακών συμφερόντων.
Πιστεύουμε ότι η φετινή σύγκλιση του Ε.ΣΥ.Π.,παρά την προβληματική του σύνθεση,έγι-νε για να δειχθεί ότι η Παιδεία είναι χώρος που απαιτείται Εθνική Συναίνεση και σύνθεση απόψεων από όλους.
Θεωρούμε ότι ο θεσμοθετημένος Εεθνικός Δίαλογος για την Παιδεία όπψς έχει μορφοποιηθεί από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ είναι προβληματικός για να επιτελέσει τον εθνικό και κοινωνικό του ρόλο.Για την επιτυχή διεξαγωγή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία,εκτός από την αυτονόητη νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας,πρωτίστως απαιτείται η ενεργός συμμετοχή και παρέμβαση των καλουμένων να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του διαλόγου.
Καλούμε τον πολιτικό κόσμο να αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα Ευθυμίου για το Ε.ΣΥ.Π. λαμβάνοντας υπ’όψιν και τις δικές μας προτάσεις,οι οποίες άλλωστε δεν έιναι μόνο δικές μας,αφού κατ’επανάληψη έχουν υιοθετηθεί από την μεγάλη πλειοψηφία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου